Septemberbrev till Botans vänner 2024

Växthusbygge, september 2024, Botaniska trädgården. Foto: Dan Abelin.

Växt­hus­byg­get, sep­tem­ber 2024, Bota­nis­ka träd­går­den. Foto: Dan Abelin.

Plöts­ligt öste reg­net ner över Botan och som­ma­ren fick ett abrupt slut … Men så blev det ju inte alls! Det blev som­mar igen!

Nu bör­jar i alla fall per­so­na­len höst­stä­da. Häc­kar­na har klippts och äng­ar­na ska slås. Det nya växt­hus­byg­get har kom­mit i gång rejält och en stor över­bygg­nad i metall och plast skyd­dar nu det gam­la växt­hu­set mot kyla och regn. Hundä­ga­re och jog­ga­re har fått hit­ta nya vägar att ta sig runt i träd­går­den eftersom byg­get krä­ver en egen ingång.

Under sep­tem­ber har Botans vän­ner två pro­gram­punk­ter. Den förs­ta vis­ning­en om dah­li­or och fruk­ter är redan avkla­rad med många intres­se­ra­de del­ta­ga­re, och redan på tors­dag den 19 sep­tem­ber kl. 17.30 visar oss inten­dent Julia Borg Nyt­to­väx­ter i köks­träd­går­den, eller gagn­växt­kvar­te­ret som det egent­li­gen heter. Sam­ling vid butiken.

Botan del­tar natur­ligt­vis ock­så i årets Kul­tur­nat­ten den 21 sep­tem­ber. Då bjuds det bland annat på fågel­guid­ning och works­hops om bloms­terde­ko­ra­tio­ner. Bar­nen kan lyss­na på Spy­kens ele­ver som spe­lar pop­mu­sik eller pro­va på att göra äppelmust.
Se Botans webb­plats www.botan.lu.se

Botans vän­ner har inköpt en ljusslinga och and­ra deko­ra­tio­ner för att göra plat­sen kring Botans butik ännu fina­re än idag. Allt ska fin­nas på plats till kul­tur­nat­ten och lysa upp under den mör­ka perioden.

Under hös­ten kom­mer det sedan två före­läs­ning­ar i IOGT:s loka­ler på Ban­tor­get 5, båda kloc­kan 17.30:

  • Mån­da­gen den 7 okto­ber kom­mer den väl­kän­da skri­ben­ten och tv-pro­du­cen­ten Kata­ri­na Dunér med dot­tern Vero­ni­ca att ha ett Sam­tal om väx­ter.
  • Mån­da­gen den 25 novem­ber kom­mer Botans inten­dent Sofie Olofs­son att tala om träd.

För Botans vänner,
Eva Björ­klund, ordförande

PS. Tips på en intres­sant Cra­fo­ord­fö­re­läs­ning ons­da­gen den 13 novem­ber:
www.lu.se/evenemang/blir-vaxter-gladare-om-man-klappar-dem

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × 2 =